Bert Rigters

De hoogdruk (ook wel boekdruk genoemd) is de oudste druktechniek ter wereld. Daaronder vallen alle vormen van drukwerk, waarbij datgene wat wordt afgedrukt verhoogd ligt en in spiegelbeeld staat. Dat kan een houtsnede zijn, een linosnede, een stempel, een houten of loden letter of een metalen of kunsstof cliché.
Al tijdens mijn opleiding aan de grafische school in het midden van de jaren ’70 uit de vorige eeuw, was ik geboeid door deze vorm van drukken en dat ben ik vandaag de dag nog steeds.
Met behulp van houten en loden letters en andere drukornamenten beoefen ik de hoogdruktechniek op mijn Eickhoff proefpers. Door het papierformaat van de pers van ruim 40 x 60 cm kan ik zowel posters als drukvellen voor boeken drukken op vrijwel alle papiersoorten in een bijna onbeperkt aantal kleuren.
Samen met Wilma van Driel werk in aan inhoud voor het lesmateriaal ten behoeve van de boekbindlessen. Daarnaast maak ik drukwerk in opdracht en geef ik workshops.
Ook het verwerken van opdrachten op de computer, waarbij een boek wordt opgemaakt om te drukken of te printen, behoort tot mogelijkheden.